Randsonen_Stian Westerhus_01_C-2019_Past
Randsonen_Stian Westerhus_02_C-2019_Past
Randsonen_Stian Westerhus_03_C-2019_Past

Stian Westerhus er en norsk gitarist, særlig kjent for sin eksperimentelle spillestil. Han har jazzstudier fra Middlesex University under Stuart Hall, samt mastergrad fra Jazzlinja (NTNU) (2005).

Westerhus er sentral på en lang rekke plateutgivelser, med utgangspunkt i en stadig søken etter å undersøke og sprenge grenser, både sjangermessig og for hva som er mulig å gjøre med en el-gitar. Han spiller både solo og i konstellasjoner som Monolithic, Puma, og Pale Horses samt en rekke andre løsere samarbeid. Sammen med Sidsel Endresen vant han Spellemannprisen 2012 i klassen jazz for albumet Didymoi Dreams. Til Spellemannprisen 2016 var han nominert i to priser: Åpen klasse for Amputation og samtid for Crepuscular Hour sammen med Maja Ratkje og flere.

Stian Westerhus er med sin særegne og abstrakte gitarstil en av våre mest virtuose og eksperimentelle el-gitarister, og har hele tiden brutt ny mark med gitaren. Han er kjent for sin utradisjonelle tilnærming til gitaren som instrument, med referanser til tyngre rock og metal såvel som samtidsmusikk og postmodernistisk improvisasjon. Både på egen hånd og i samspill med andre, vrenger han ofte musikken ut-inn med en intim, nærmest kroppslig ekspressivitet. Westerhus' musikk har utspring i et særegent musikalsk vokabular der nøkkelelementer er improvisasjon, ekstensiv bruk av effekter og prosessering, og harmonisk komplekse og overveldende vegger av elektrisk gitarlyd.

Det improviserte har alltid stått sentralt, men grensene mellom det frie og det noterte har blitt visket ut mer og mer. I de senere årene har Westerhus blitt en etterspurt komponist med bestillingsverker for Britten Sinfonia, Sydnederlandsk Philharmoni, Ultima, Trondheim jazzorkester, og senest for Nasjonal jazzscene med verket V (2018)


 

Utvalgte utgivelser

Puma: Isolationism (Bolage 2006)

Stian Esterhus og med Terje Isungset: Laden With Rain (FMR Records 2008)

Sidsel Endresen og Stian Westerhus: Didymoi Dreams (Rune Grammofon 2012)

Stian Westerhus & Pale Horses: Maelstrom (Rune Grammofon 2014)

Monolithic: Frantc Calm (Crispin Glover Records 2015)

Amputation (House of Mythology 2016)

Redundance (House of Myth2020)


 

Mer informasjon

http://stianwesterhus.com/Wordpress/

https://stianwesterhus.bandcamp.com/

Stian Westerhus