Øyvind Torvund studerte komposisjon ved Norges musikkhøgskole og Universität der Künste Berlin. Ved siden av sitt virke som komponist, har Torvund vært aktiv som gitarist innen rock og improvisasjonsmusikk.

Ofte er det en slags paradoksal sammenblanding av elementer som er grunnlaget for musikken hans: melodiske temaer i møte med konseptuelle idéer, akustisk kammermusikk og lyder frambragt av lo-fi-elektronikk og hjemmelagde strengeinstrumenter. Mange av stykkene hans sirkler rundt idéen om en arkaisk musikk, og det naivt idylliske og opprinnelige. For eksempel er lyd fra naturen et viktig element i flere av Torvunds verker. Flere av hans verk åpner for bruk av improvisasjon.

 

Torvund var huskomponist for Oslo Sinfonietta i perioden 2003-04. Han har skrevet verk for ensembler som ensemble Ascolta, Ensemble Zwischentöne, Trondheim Symfoniorkester, Plus Minus ensemble og Yarn/Wire. Musikken hans har blitt framført på Donaueschinger Musiktage, Maerz Musik, Ultraschall, Issue Project Room NY, ULTIMA, Transit, Huddersfield Contemporary Music Festival, Other Minds Festival og i Darmstadt Ferienkurse.

Torvund har også hatt flere verv: Han var redaktør for Parergon, tidsskrift for ny musikk, fra 2001-02, kunstnerisk leder for samtidsmusikkfestivalen Music Factory i Bergen, medansvarlig for programmet til samtidsmusikkfestivalen Borealis (2004-08), og kunstnerisk leder for foreningen nyMusikk fra 2009 til 2012.

 

I perioden 2007 til 2009 var Øyvind Torvund del av INTRO komponistprogrammet til MIC Norsk musikkinformasjon og Rikskonsertene. I 2012 mottok han Arne Nordheims komponistpris, i 2013 mottok han DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst)-stipendet fra Der Berliner Künstlerprogramm, og i 2017 ble han tildelt Edvard-prisen i kategorien Samtid for verket «Sweet Pieces» som ble bestilt av nyMusikk til Only Connect-festivalen i 2016.

 

Utvalgte utgivelser

asamisimasa: Neon Forest Space - asamisimasa plays the music of Øyvind Torvund (Aurora 2015)

Kjell Tore Innervik: A Migrant in the New – Nime Instruments (Aurora 2011)

Rolf Erik Nystrøm: Concepts of Sorrows and Dangers (Aurora 2006)

Tanja Orning: Cellotronics (Albedo 2005)

Poing: Giants of Jazz (The Legendary Royal Records 2003)


 

Mer informasjon

http://oyvindtorvund.com/

Randsonen_Øyvind_Torvund_01_C-2019_Pasti
Randsonen_Øyvind_Torvund_03_C-2019_Pasti
Randsonen_Øyvind_Torvund_02_C-2019_Pasti

Øyvind Torvund